політична партія
громадсько-політична платформа
надії савченко

Надія Савченко боролася з корупцією в “Укроборонпромі” з 2016 року

Народний депутат Надія Савченко, член комітету з питань національної безпеки та оборони, людина з вищою військовою освітою, від самого початку повернення з російського полону, з 2016 року почала викривати корупційні схеми в «Укроборонпромі» та оприлюднювати факти щодо зловживань у військовій сфері. Більшість запитів народного депутата з трибуни Верховної Ради України стосувалися саме оборонної галузі. Свою роботу у цій сфері Надія висвітлювала на власній сторінці у Фейсбук. Пропонуємо вам підбірку найбільш важливих її дописів з цього приводу.

«2 жовтня 2016 р. · 

Від початку своєї депутатської діяльності та роботи в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони постійно борюсь з корупцією в Укроборонпром. Є позитивні результати але ще дуже багато роботи попереду…

Президента України знову підставив УКРОБОРОНПРОМ?!

16 БТР (15 БТР 4E, 1 БТР 4К), які 23 березня 2016 року, Петро Порошенко передав бійцям 92 бригади виявилися з проектним браком. При використанні їх на полігоні перед відправкою до зони проведення АТО, вся техніка просто “лягла”, основні поломки, як пояснили бійці 92 бригади, які не хочуть бути названі, розрив гідросистеми, поломки в ходовій.
Основна причина – помилка у проектуванні цих БТР.
А що було б з нашими бійцями, якби вони поїхали на такій техніці в зону АТО і в бою вона б відмовила?! Напевно, знову, наша військова прокуратура судили бійців за зраду і дезертирство…
Як наслідок: 92 бригада відправилась до зони проведення АТО на старій техніці, а всі БТР 4Е та 4К (16 шт.) будуть поверненні на завод Малишева, на доопрацювання. На що знову, черговий раз, будуть витрачені кошти Міністерства оборони.
Мною буде вжито всі заходи депутатського реагування (деп. запити до Голови Укроборонпрому, Президента України, правоохоронних органів).

Від початку своєї депутатської діяльності та роботи в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і…

Опубліковано Надія Савченко Неділя, 2 жовтня 2016 р.

11 жовтня 2016 р. · 

На сьогоднішній день видатки держави на сектор оборони зросли у кілька разів, проте, бажання заробити на таких закупівлях також зросло ще більше, де основними видатками такого збагачення є включення у процес закупівель посередників, які не є безпосередньо підприємствами – виробниками продукції, яка постачається для потреб державних підприємств, які є учасниками ДК «УКРОБОРОНПРОМ”, тому для з’ясування кількості та обсягів таких закупівль в цьому концерні мною зроблено депутатський запит, який оприлюднено на засіданні Верховної Ради України для обговорення цього питання на загальнодержавному рівні.
Мною поставлено наступні питання до Генерального директора цього концерну
– кількість укладених договорів у особливий період про поставку продукції, товарів чи надання послуг державним підприємствам, які входять до складу державного концерну «УКРОБОРОНПРОМ», суб’єктами, які не є безпосередніми виробниками вказаної продукції чи представниками надання послуг. Загальна сума коштів, визначена вказаними угодами;
– яка питома вага вищевказаних договорів в структурі загальної кількості укладених господарських угод у особливий період;
– причини, за якими було укладено договори, бажано у вигляді таблиці по кожному договору, чому не можливо було здійснити закупівлю продукції чи послуг безпосередньо у виробника чи суб’єкта надання послуг.
Особисто моя позиція – майже повне виключення з ланки закупівель таких підприємств – посередників, які збільшують ціну продукції у більшості випадках у рази, та стають суб’єктами господарської діяльності, угоди з якими спричиняють корупційні прояви з боку посадових осіб ДК “УКРОБОРОНПРОМ” та керівників державних підприємств – учасників цього концерну.
Впевнена, що наші українські державні підприємства – учасники ДК “УКРОБОРОНПРОМУ” (їх майже 140) зможуть самостійно домовитися між собою про поставки, та виключити корупційну складову при закупівлях!

На сьогоднішній день видатки держави на сектор оборони зросли у кілька разів, проте, бажання заробити на таких…

Опубліковано Надія Савченко Вівторок, 11 жовтня 2016 р.

22 жовтня 2016 р. · 

Зараз постійно дуже гостро обговорювається тема неякісних військових поставок до ЗСУ, а про проблему передачі 16 БТРів 4-Е, які у буквальному розумінні слова просто лягли на полігоні перед відправкою писали масово у ЗМІ, проте НІЯКИХ ОФІЦІЙНИХ роз’яснень щодо цієї ситуації від ДК “УКРОБОРОНПРОМ” не з’явилося, тобто передали – й все, справа зроблена. А те що у цього типу БТРів:
– потік відмов перевищує встановлену норму в 100 разів! Тобто на 5000 км повинно бути не більше 1 поломки. А на випробуваннях на 2000 км зафіксовано 43 поломки. А далі (до 5000 км) БТР-4Е взагалі не випробували !!!
– конструкція БТР-4Е не передбачає захист екіпажу від будь-яких газів, отруйних речовин та навіть простого диму!!! Надлишковий тиск в середині не забезпечується. Тобто при попаданні машини в будь-яку навіть просто задимлену місцевість, екіпаж виходить з ладу, а якщо застосовуються отруйні гази – гине!!!
– за РКД (робочо-конструкторська документація) не має літери «А», яка необхідна для серійного виробництва! Тобто їх не можна серійно виробляти!
– ці БТРи було вироблено на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова». Яким чином, конструкторське бюро, призначенням якого є виключно розробка та виготовлення експериментальної партії, штампує ці БТР-4Е?
– ця техніка пройшла необхідний обсяг випробувань, що після передачі 92 бригада рушила до зони АТО на старій техніці!!! Жодних офіційних коментарів!!

Зараз війскові представники, які приймали цю техніку, раптово усі захворіли, але найцікаве, що:

ЗАРАЗ В РАМКАХ ДЕРЖАВНОГО ОБОРОННОГО ЗАМОВЛЕННЯ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗАКУПИТИ ЗА КРЕДИТНІ КОШТИ ПІД ДЕРЖАВНІ ГАРАНТІЇ У ЦЬОГО ПІДПРИЄМСТВА (ВОНО БУДЕ ВИКОНУВАТИ ЦЕ ЗАМОВЛЕННЯ НЕ ОДИН РІК, ВРАХУЙТЕ СКІЛЬКИ ПРОЦЕНТІВ ЗАПЛАТИТЬ НАША ДЕРЖАВА) НА 1,5 МЛРД. ГРН НА ВИРОБНИЦТВО 64 МАШИН. Тобто знову ці БТРи ляжуть? Чому бездіє вся правоохоронні система? Чому лише Харківський військовий прокурор щось робить? Це проблема державного масштабу!!!!

І У МЕНЕ ЩЕ ЗАПИТУЮТЬ ЧОМУ Я ПАШИНСЬКОМУ ЩОСЬ СКАЗАЛА???

Зараз постійно дуже гостро обговорювається тема неякісних військовихпоставок до ЗСУ, а про проблему передачі 16 БТРів…

Опубліковано Надія Савченко Субота, 22 жовтня 2016 р.

4 листопада 2016 р. · 

В останній час привернуто велику увагу українців до проблеми неналежного забезпечення української армії, особливо, стосовно фактів постачання неякісних товарів та послуг до Збройних сил України та корупційних дій посадових осіб Міністерства оборони України різного рангу.

Ганебним і загальновідомим є той факт, що велика частка закупівель для потреб українського війська здійснюється та здійснювалася через посередників, багато військових експертів називають різні цифри: від 50% до 90% від загальних закупівль. Великий обсяг закупівель через посередників було здійснено під час активної фази Україно – Російської війни, коли увага суспільства була зосереджена на подіях фронту, а волонтерський корпус робив усе, щоб забезпечити армію усім необхідним, прості люди віддавали часом й останнє, щоб забезпечити нашіх воїнів, які зупинили ворога.

Відвідуючи різні кутки України, багато українських виробників заявляли, що достукатись до Міністерства оборони України та запропонувати свої послуги та товари напряму (без посередників) просто неможливо, тобто переважна кількість цих товарів надходить до наших військових, проходячи через різні кола посередників, навіть через декілька, таким чином суттєво підвищуючи ціну закупівлі, а у деяких випадках – у рази!

Безумовно, нова система закупівль (ProZorro), яка також запрацювала й у сфері військових закупівель, частково врегулює ціну на товари та послуги, проте, проблема закупівлі через посередників – залишається.

Саме тому, щоб привернути увагу суспільства до проблеми закупівлі товарів та послуг для потреб армії та державних підприємств через посередників, які є учасниками ДК “УКРОБОРОНПРОМ”, та показати реальні цифри питомої ваги закупівель через посередників у загальному обсягу закупівель та замовлень МОУ, особливо під час активної фази Україно-російської війни, й зроблено це запит.

На підставі цих данних, які сподіваюсь буде надано МОУ у відведений Законом термін, буде перевірено ідею розробки та подання проекту Закону України, який би заборонив закупівлю у секторі оборони України (державні підприємства ДК “УКРОБОРОНПРОМ” та МОУ ) не безпосередньо у виробників продукції та суб’єктів, які безпосередньо не надають послуги, тобто у посередників.

Відзначу, що завжди економіка працює краще, коли є мінімум перешкод для розвитку та здійснення правочинів, проте, на превеликий жаль, сектор держ. закупівль є самим корумпованим в Україні, й необхідність такого Закону є предметом фахової та експертної дискусії.

В останній час привернуто велику увагу українців до проблеми неналежного забезпечення української армії, особливо, …

Опубліковано Надія Савченко Пʼятниця, 4 листопада 2016 р.